Η αλήθεια για το μέλι

Οι μέλισσες πετώντας απο λουλούδι σε λουλούδι συλλέγουν το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νέκταρ και προσθέτουν ένζυμα και προβιοτικά. Πρόκειται για ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται επεξεργασία και αποτελείται από θρεπτικά συστατικά οπως σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ενεργά ένζυμα, βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία. Είναι μια συμπυκνωμένη πηγή φυσικών συστατικών με 180 πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον άνθρωπο.

Το βιομηχανικό μέλι υπόκειται σε επεξεργασία κατά την τυποποίησή του, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της θρεπτικής του αξίας.

Το μέλι μας συλλέγεται απευθείας απο την κυψέλη χωρίς θερμική επεξεργασία, διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του και είναι πηγή ενεργειας και ευεξίας.

Γιατί το μέλι επεξεργάζεται;

Ο σημαντικότερος λόγος της επεξεργασίας του μελιού είναι το κόστος.

Το φυσικό μέλι είναι παχύρευστο και χρειάζεται χρόνο για την συσκευασία του. Με την θερμική επεξεργασία επιτυγχάνεται αύξηση της ταχύτητας της συσκευασίας του ωστε να μειώνεται το κόστος της. Με αυτή την διαδικασία αλλάζει η χημική σύσταση του μελιού, καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμα ενεργά ένζυμα του, χάνει το φυσικό του άρωμα και γεύση.
Ένα μέρος της επεξεργασίας του μελιού είναι και το φιλτράρισμα, ώπου σε αυτήν την διαδικασία απομακρύνονται μικρές ποσότητες γύρης, πρόπολης ή κεριού που συμβάλλουν στην ανώτερη διατροφική αξία του μελιού. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες αποτρέπουν το φαινόμενο της κρυστάλλωσης και βελτιώνουν την διαύγεια και το χρώμα του μελιού ωστε να γίνει πιο ελκυστικό στον καταναλωτή.